به گزارش راهبرد معاصر؛ برق به عنوان انرژی ارزشمند نیاز به مصرف بهینه و صرفهجویی دارد،یکی از موارد پر مصرفی برق، موتور کولرهای آبی قدیمی است که با سروصدای زیاد و مصرف بالای خود بلای جان قبض برق خانوارها شده است.
همزمان با توسعه فناوری، دانشمندان برای کولرهای آبی نیز راهکارهایی طراحی کرده و توسعه موتورهای BLDC در دستور کار قرار گرفت. صبح امروز نیز اولین خط تولید انبوه موتور BLDC برای کولرهای آبی با ظرفیت ساخت سالانه ۱۰۰ هزار موتور در فاز اول و ۵۰۰ هزار موتور در فاز نهایی در مشهد افتتاح شد.
فناوری ساخت موتور BLDC از نوع مغناطیس دائم است که نصف موتورهای کولر قدیمی مصرف برق دارد. همچنین برخلاف کولرهای قدیمی که تنها دو حالت دور کند و تند دارند، دور موتوهای نسل نو بر اساس دما و در یک طیف گسترده تنظیم میشود.
بر اساس آگهیهای فروش در تارنماهای بازار برخط، قیمت این محصول هم اکتون بین ۵ تا ۶.۵ میلیون تومان است. کارشناس انرژی سیما غفاری تولید انبوه موتور BLDC را عامل کاهش قیمت این محصول میداند و معتقد است: طی ماههای آینده قیمت موتور BLDC با افت مواجه خواهد شد.
در نمایشگاه جهانی سنت لوئیس در سال 1904، برگزارکنندگان برای خنک سازی ساختمان ایالت میسوری از یخچال مکانیکی استفاده کردند، یخچالی که بعدها به کولر آبی شهرت یافت و هماکنون پر استفادهترین وسیله ایرانیها برای مقابله با گرما در فصل زمستان است.
همزمان با توسعه فناوری کولرها، نسل موتورهای BLDC نسبت به موتورهای القایی قدیمی ۳۰۰ وات کاهش توان خواهند داشت. با ساخت و جایکزینی سالانه ۵۰۰ هزار موتور جدید به جای موتورهای کولر قدیمی، زمینه صرفهجویی ۲۳۰ مگاواتی فراهم خواهد شد.
۲۳۰ مگاوات معادل تولید برق نیروگاه بعثت در قلب تهران است.
توسعه موتورهای جدید کولر برای کاهش مصرف برق در قالب برنامه مدیریت مصرف برق ۱۰ هزار مگاواتی صنعت برق اجرا شده است. بر اساس این برنامه وزارت نیرو قصد دارد در قالب اقدامات سخت افزاری نظیر اصلاح استانداردهای وسایل برقی، توسعه فناوری وسایل کممصرف، اصلاح چراغهای معابر و فرهنگسازی نسبت به کاهش مصرف برق در کشور اقدام کند.
البته توجه به مدیریت مصرف در ایران مخالفانی هم دارد، یک کارشناس انرژی محمدجواد معتمدیکیا اعتقاد دارد، دولت به جای تمرکز بر مدیریت مصرف باید فقط به توسعه نیروگاهها بپردازد و با توسعه ظرفیت تولید برق به نصاف حل مسائل انرژی برود.
در مقابل سیما غفاری به ۳ برابر بودن مصرف برق ایران به دلیل وسایل فرسوده نسبت به متوسط جهان اشاره کرده و میگوید، است هر مگاوات ساخت نیروگاه ۲۲ برابر مدیریت مصرف هزینه دارد.
برنامههای مدیریت مصرف برق امروز به جزء لاینفک حکمرانی انرژی در دنیا بدل شدهاند. کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا و فرانسه برای افزایش بازدهی مصرف برق به سمت استانداردهای سختگیرانه حرکت کرده و همچنین با افزایش قیمت برق مردم را به صرفهجویی اجبار میکنند.
در ایران اما قیمت برق برای مصارف در حد الگو ثابت باقیمانده اما مسئولان با طراحی نظامات تشویقی قصد هدایت مردم برای صرفهجویی را در دستور کار قرار دادند./فارس